2013 Matthäus Passion

Matthäus Passion 2013

Matthäus-Passion, een traditie om hoog te houden

Door Laura Hogendoorn

Voor liefhebbers van klassieke muziek is het elk jaar weer een moment om naar uit te kijken: de jaarlijkse opvoering van de Matthäus-Passion rond de paasdagen.

Voor de leden van Excelsior was het dit jaar een bijzonder moment, want voor de zestigste keer mocht het Amsterdamse amateurkoor het muziekstuk ten gehore brengen in het Concertgebouw.

Al sinds 1953 behoort het tot de traditie dat Excelsior in de week voor Pasen de Matthäus-Passion zingt. Het bekende muziekstuk van Johann Sebastian Bach vertelt het lijdensverhaal van Christus. De belangrijkste solisten zijn de Evangelist (hier vertolkt door Jan van Elsacker) en Christus (Hans Christiaan Hinz). Dit alles stond onder leiding van dirigent Wim van Herk, de begeleiding was in handen van orkest RBO Sinfonia.

Excelsior liet ook dit jaar maar weer eens horen waarom het koor tot de top van de Nederlandse amateurs behoort. Het 120-koppige koor beschikte buiten de eerder genoemde Van Elsacker en Hinz ook in de personen van Carina Vinke en Heleen Koele over een aantal krachtige solisten. De staande ovatie na afloop was het logische antwoord op deze mooie avond.

KCOV werd opgericht in 1885 en mag zich sinds 1925 koninklijk noemen. Het huidige koor bestaat uit een gemengd gezelschap, maar het koestert zijn traditie. Iedereen heeft wel eens over de Matthäus-Passion gehoord, maar het is een absoluut gemis om dit stuk nooit in een prachtige akoestiek als die van het Concertgebouw gehoord te hebben.

Gezien: Matthäus-Passion door KCOV Excelsior en RBO Sinfonia. Solisten: Jan van Elsacker, Hans Christiaan Hinz, Heleen Koele en Carina Vinke. Locatie: Concertgebouw Amsterdam. Beoordeling: 8,5.

kcov_in_concertgebouw_fullface_aangepast+tekst
Matthäus Passion fragment // Bach - KCOV in Concertgebouw Amsterdam / Muziekfragment: Matthäus Passion
  1. Matthäus Passion fragment // Bach - KCOV in Concertgebouw Amsterdam / Muziekfragment: Matthäus Passion